Home Foreign businesses Chinese and other non-EU sellers: Dutch VAT

Chinese and other non-EU sellers: Dutch VAT

Your company is based in China, Hong Kong, Turkey, the United States or another country outside the EU, and sells goods to customers in the Netherlands. Which VAT rules apply depends on how the goods travel.

We tell you which model applies, and arrange it

From the first check to your Dutch VAT number and returns.

€ 275one-off, excl. VATAsk your question

Frequently asked questions

Can a Chinese company get a Dutch VAT number?

Yes. It registers as a foreign business through the Registration form Foreign companies. The Dutch tax authorities may ask for a tax statement from the Chinese tax authority, with a translation if it is not in Dutch, German or English.

Do we need the IOSS?

Only for parcels up to € 150 sent from outside the EU directly to consumers, if you want to charge the VAT at checkout. A seller from outside the EU usually needs an EU intermediary for it. For stock in the Netherlands the IOSS does not apply.

Is a sale through a marketplace taxed in the Netherlands?

If the marketplace facilitates the sale, the marketplace is treated as the seller to the consumer. Your sale to the marketplace from Dutch stock is then taxed at 0%.

How much VAT do I pay when importing goods from China?

21%, or 9% for goods listed in Table I of the Dutch VAT Act, such as food. It is charged on the customs value, increased by the import duties and by costs such as commission, packing, transport and insurance up to the place of destination (Articles 19 and 20 of the Dutch VAT Act).

Can a Chinese company shift the import VAT to its Dutch VAT return?

Only with an establishment or a permanent establishment in the Netherlands, or through a fiscal representative. Without one, you pay the import VAT at import and deduct it in your Dutch VAT return. If you need a fiscal representative, we refer you to a licensed partner.

Do I pay customs duties on small parcels from China?

Yes. Since 1 July 2026 the exemption for e-commerce consignments of up to € 150 from outside the EU is gone, and the declarant pays € 3 customs duty per type of product. Since 1 November 2026 a € 2 handling fee per product category has been added. From 1 July 2028 the normal EU customs tariff applies. For a container or another large shipment, the duties depend on the goods code and the origin.

Selling goods to the Netherlands from outside the EU? Tell us how your goods travel.

Tell us briefly what is going on. Within one working day you hear what we can do for you and what it costs, before we start.

Rather talk it through? Call now

You are not tied to anything. You get an answer from a tax adviser, not from a sales rep.

Call us