Home Buitenlandse ondernemingen Heb ik een Nederlands btw-nummer nodig?
Heb ik een Nederlands btw-nummer nodig?
Veel buitenlandse ondernemingen met Nederlandse klanten hebben nooit een Nederlands btw-nummer nodig, omdat de btw naar de klant wordt verlegd. Andere hebben er een nodig vanaf de eerste verkoop. Het hangt af van wie uw klanten zijn en waar uw goederen liggen.
Wij zoeken het voor u uit, en registreren als het nodig is
Vertel wat u verkoopt, aan wie en vanaf waar. Hebt u een Nederlands btw-nummer nodig, dan is de registratie alles inbegrepen.
Vaak niet: uw klant geeft de btw aan
Is uw onderneming niet in Nederland gevestigd en hebt u hier geen vaste inrichting, dan wordt de Nederlandse btw op de meeste verkopen aan een in Nederland gevestigde ondernemer verlegd: uw klant geeft hem aan en trekt hem af in de eigen aangifte (artikel 12, lid 2 en 3, Wet OB). Op uw factuur staat geen Nederlandse btw, maar wel het btw-nummer van de klant en de vermelding ‘btw verlegd’.
Voor diensten aan ondernemers gaat de hoofdregel nog een stap verder: de dienst is belast waar de afnemer is gevestigd. Een Nederlandse zakelijke klant geeft de Nederlandse btw dan zelf aan.
Wanneer u wel een Nederlands btw-nummer nodig hebt
U registreert zich in Nederland zodra u zelf Nederlandse btw verschuldigd bent, of hier een handeling moet aangeven. De gevallen die het vaakst voorkomen:
- U verkoopt aan consumenten vanuit voorraad in Nederland, bijvoorbeeld een Nederlands magazijn of Amazon FBA
- U verplaatst uw eigen goederen vanuit een ander EU-land naar Nederland, bijvoorbeeld naar een magazijn of consignatievoorraad
- U verzendt goederen vanuit Nederland naar klanten in andere EU-landen: dat is een intracommunautaire levering vanuit Nederland, met een Nederlandse aangifte en ICP-opgaaf
- U verkoopt goederen die in Nederland liggen aan een klant die hier niet is gevestigd, zoals een andere buitenlandse onderneming zonder Nederlandse vestiging
- U levert en installeert goederen voor particulieren in Nederland; vanaf 1 juli 2028 kan dat via de OSS
- U verkoopt gebruikte goederen in Nederland onder de margeregeling
Hoe de registratie werkt, welke gegevens de Belastingdienst vraagt en wat er daarna gebeurt: btw-registratie in Nederland voor buitenlandse ondernemingen.
Vanuit een ander EU-land aan Nederlandse consumenten verkopen
Goederen die vanuit een ander EU-land naar consumenten in Nederland gaan, zijn afstandsverkopen. Is uw onderneming in maar één EU-land gevestigd en blijven uw grensoverschrijdende verkopen van goederen en digitale diensten aan consumenten in de hele EU onder € 10.000 per jaar, dan rekent u de btw van uw eigen land. Daarboven geldt de Nederlandse btw, en die kunt u via het éénloketsysteem (OSS) in uw eigen land aangeven in plaats van u in Nederland te registreren.
Diensten aan Nederlandse consumenten, zoals reparaties of online diensten, kunnen ook via de OSS: de Unieregeling voor EU-ondernemingen, de niet-Unieregeling voor ondernemingen van buiten de EU.
Nederlandse btw op uw kosten
Zonder Nederlands btw-nummer kunt u de Nederlandse btw op kosten hier niet aftrekken, zoals hotels, autohuur of goederen die u in Nederland koopt. U vraagt hem dan terug via de teruggaafregeling: Nederlandse btw terugvragen als buitenlandse onderneming.
Voorbeeld
Een adviesbureau uit Duitsland, zonder kantoor in Nederland, heeft in een kwartaal drie Nederlandse situaties:
- Het adviseert een Nederlandse bv voor € 10.000. De dienst is in Nederland belast, maar de bv geeft de € 2.100 Nederlandse btw aan en trekt hem in dezelfde aangifte af. Geen Nederlands btw-nummer nodig
- Het verkoopt cursusmateriaal voor € 4.000 aan een Nederlands bedrijf, verzonden vanuit Duitsland. Dat is een intracommunautaire levering vanuit Duitsland tegen 0%; de Nederlandse klant geeft de verwerving aan. Geen Nederlands btw-nummer nodig
- Daarna legt het het cursusmateriaal op voorraad in een magazijn in Rotterdam. Vanaf de eerste overbrenging van eigen goederen naar dat magazijn heeft het een Nederlands btw-nummer nodig. De latere verkopen vanuit die voorraad aan Nederlandse bedrijven worden nog steeds verlegd
Dit is een rekenvoorbeeld, geen klantcase. Uw eigen situatie bekijken we voordat u zich registreert.
Vanaf 1 juli 2028 (ViDA)
Meer verkopen aan consumenten, ook vanuit voorraad in het land van de klant, en overbrengingen van eigen voorraad kunnen dan via de OSS in uw eigen land. Minder buitenlandse ondernemingen hebben dan een Nederlands btw-nummer nodig. Voor het terugvragen van Nederlandse btw op kosten blijft een teruggaafverzoek of registratie nodig. Zie wat er verandert met ViDA.
Wat wij doen
Wij bekijken uw klanten, uw goederenstromen en uw kosten, en zeggen of u een Nederlands btw-nummer nodig hebt. Zo ja, dan regelen wij de registratie (€ 275, alles inbegrepen) en de kwartaalaangiften (€ 100 per maand voor al uw btw-aangiften, € 150 met de OSS-aangifte). Zo nee, dan kunnen wij de Nederlandse btw op uw kosten terugvragen (€ 395 per jaar).
Veelgestelde vragen
Heb ik een Nederlands btw-nummer nodig om een Nederlands bedrijf te factureren?
Meestal niet. Is uw onderneming niet in Nederland gevestigd, dan wordt de btw op de meeste verkopen aan Nederlandse ondernemers naar de klant verlegd. U zet het btw-nummer van de klant en "btw verlegd" op de factuur.
Is er een drempel voordat ik mij in Nederland moet registreren?
Alleen voor afstandsverkopen aan consumenten door een onderneming die in één ander EU-land is gevestigd: € 10.000 per jaar voor alle EU-landen samen, en daarboven kunt u de OSS gebruiken. Voor verkopen vanuit voorraad in Nederland is er geen drempel.
Wat als wij ons eerder hadden moeten registreren?
Dan is de Nederlandse btw over de afgelopen tijdvakken alsnog verschuldigd. Verbetert u het zelf, voordat u weet of moet vermoeden dat de Belastingdienst ervan weet, dan volgt in de regel geen boete.
Twijfelt u of u een Nederlands btw-nummer nodig hebt? Vertel wat u verkoopt, aan wie en vanaf waar.
Vertel kort wat er speelt. Binnen één werkdag hoort u wat wij voor u kunnen doen en wat het kost, voordat wij beginnen.
Liever meteen overleggen? Bel direct